Jaume Anguera Pros

19 juny 2011 | Alè Vinarossenc 2011

JAUME ANGUERA va néixer a Vinaròs, Espanya, en 1972. Director Científic i Soci fundador de Fractus Antennas i professor titular de la Universitat Ramon Llull (URL), Barcelona. Va rebre el títol d’Enginyer Tècnic en Sistemes Electrònics i d’Enginyer Superior en Electrònica tots dos per la URL. Va rebre, així mateix, el títol d’Enginyer Superior de Telecomunicació i Doctor Enginyer de Telecomunicació tots dos per la Universitat Politècnica de Catalunya (UPC), Barcelona. La seva tesi doctoral va rebre la màxima qualificació: excel·lent cum-laude.
De 1997 a 1999, va ser investigador en el grup d’Enginyeria Electromagnètica i Fotònica del Departament de Teoria del Senyal i Comunicacions de la UPC. En 1999 va ser investigador en Sistemes Radiants (Madrid) on va estar involucrat en el disseny d’antenes per a comunicacions mòbils. Aquest mateix any inicia també la seva etapa de professor en la facultat de Telecomunicació i Electrònica de la URL on imparteix docència en diverses assignatures de teoria i disseny d’antenes, propagació electromagnètica i seminaris de doctorat.
Des del mateix any 1999 inicia també la seva activitat professional en l’empresa de tecnologia Fractus fins a juliol del 2017. En Fractus, ha dirigit projectes de disseny d’antenes en l’àmbit de la telefonia mòbil cel·lular (antenes d’estació basi i antenes per terminals mòbils) i automoció. Els seus interessos de recerca inclouen: disseny d’antenes miniatura multibanda, arrays microstrip i arquitectures d’alimentació, optimització d’antenes mitjançant algorismes genètics, antenes impreses molt directives, dosimetria electromagnètica, sistemes de diversitat/MIMO i aplicació de la geometria fractal al disseny d’antenes. El 2003-2004 va treballar a Seül (República de Corea del Sud) on va gestionar l’inici i desenvolupament del departament d’I+D de Fractus a Corea, dirigint projectes de disseny d’antenes miniatura i multibanda per a dispositius mòbils. A Corea es van guanyar nombrosos projectes amb empreses coreanes com per exemple Samsung, LG, entre unes altres. Ha publicat un llibre sobre les seves experiències a Corea.

Ha realitzat contribucions pioneres dins del camp de les antenes sent inventor de més de 140 patents concedides en USA, Europa i Àsia i 30 sol·licituds de patent sobre antenes miniatura i multibanda per a dispositius de comunicació mòbil, moltes de les quals han estat llicenciades a grans empreses multinacionals. Posseeix a més dilatada experiència en disseny de producte on la tecnologia d’antenes Fractus Antennas ha superat la xifra de més de trenta-cinc milions d’antenes comercialitzades a tot el món.

És autor de més de 230 publicacions en revistes científiques, congressos nacionals i internacionals (índex h=43). Ha dirigit més de 105 projectes final de carrera. Director de quatre tesis doctorals. És autor de 4 llibres en el camp d’antenes i electromagnetisme aplicat.
El Dr. Anguera va ser membre de l’equip fractal que l’any 1998 va rebre el European Information Technology Grand Prize per part del “European Council for the Applied Science an Engineering and the European Commission” per la seva contribució a “Fractal-shaped antenna application to cellular telephony”.

Va ser finalista a la millor tesi doctoral en 2003 (“Fractal and BroadBand Techniques on Miniature, Multifrequency, and High Directivity Microstrip Patch Antennas”) en UMTS, premi atorgat per Telefónica Mòbils Espanya. En 2004, va rebre el premi a la millor tesi doctoral en Xarxes i Serveis de Banda Ampla atorgat pel Col·legi Oficial d’Enginyers de Telecomunicació i per l’empresa ONO. El mateix any rep el “New Faces of Engineering 2004” (IEEE, IEEE Foundation). A nivell de grup de recerca en Fractus, ha rebut el Technology Pioneer distinció concedida pel World Economic Forum en el 2005 i el de Academiae Dilecta per la Real Acadèmia d’Enginyeria en el 2015. En el 2011 rep el “Alé Vinarossenc” atorgat per la Fundació Caixa Vinaròs. Finalista European Patent Award 2014 (equip de cinc persones).

En 2007, després d’un projecte de recerca en l’empresa tecnològica Fractus (Barcelona), el Dr. Jaume Anguera i la Dra. Aurora Andújar van inventar una nova i revolucionària tecnologia d’antena anomenada Ground Plane Booster Antenna Technology (coneguda comercialment com a Virtual Antenna(TM) Technology). Això va donar lloc a moltes patents, articles científics, conferències, tesis que catalitzen la creació d’una nova empresa: Fractus Antennas per a comercialitzar la tecnologia d’antena basada en ground plane boosters en la qual és Director Científic. Avui dia són ja molts els dispositius Wireless que porten integrats ground plane booster.
El Dr. Anguera és revisor en nombroses revistes científiques, així com de diversos congressos nacionals i internacionals. Editor en International Journal of Antennas and Propagation. Ha exercit de session chair i ha estat en el comitè científic de diversos congressos de l’àrea d’antenes i propagació electromagnètica. Ha participat en més de 17 projectes nacionals del Ministeri d’Indústria, Energia i Turisme, ACCIÓ (Generalitat de Catalunya) i de la Comissió Europea (Horizon 2020) molts d’ells com a investigador principal amb un finançament superior als 6 milions d’euros.

És sènior member IEEE (secció de Antennas and Propagation). Des de 2001 dirigeix projectes de recerca sobre antenes petites i multibanda per a dispositius mòbils en el marc de col·laboració entre el Departament d’Electrònica i Telecomunicació de la URL i l’empresa de tecnologia Fractus ANtennas. Els estudiants que han elaborat els seus treballs dins d’aquest marc han estat guardonats amb premis als millors treballs de finalització de carrera atorgats pel Col·legi Oficial d’Enginyers de Telecomunicació (COIT), pel Col·legi Oficial d’Enginyers Tècnics de Telecomunicació (CITT), i pel programa Arquímedes del Ministeri de Ciència i Innovació.

En el 2013, conjuntament amb la Dra. Andújar, funda ciènciaprop®, programa de divulgació de ciència i tecnologia finançat per Fundació Caixa Vinaròs.

El seu curriculum vitae apareix en Who’sWho in the World i en Who’sWho in Science and Engineering.

Més informació sobre l’autor en: http://users.salleurl.edu/~jaume.anguera/