Pilar Nos Mateu

19 juny 2012 | Alè Vinarossenc 2012

Pilar Nos Mateu

Pilar va nàixer a Vinaròs l’any 1962. Fins la seua entrada a la Facultat de Medicina de València, amb el millor expedient acadèmic de la província de Castelló havia viscut i estudiat a Vinaròs, al col·legi de la Consolació i l’institut Leopoldo Querol.

Després de la seua llicenciatura, realitza la seua especialitat a l’hospital Universitari i Politècnic La Fe com a especialista d’aparell Digestiu. Ja durant la mateixa opta a Fons de l’institut d’investigació Sanitària (FIS) i publica el seu primer article original en una revista internacional. Desenvolupa allí la seua tesi doctoral dirigida a valorar la funció de buidament gàstric amb marcadors isotòpics i és Doctora Cum Laudem des de 1996.

Cap a l’any 1994 comença els seus estudis en Malaltia Inflamatòria Intestinal i fruit de la seua labor en aquest camp són la direcció de diverses tesis, la participació en tribunals per a lectura de les mateixes, la participació com a ponent i moderadora en congressos nacionals i internacionals, la publicació en revistes d’alt impacte (Gut, European Journal of Gastroenterologia and Hepatology, Alimentary Pharmacology Therapy, Journal of Crohn and Colitis, Infammatory Bowel disease…) i la consecució de financiació, per al desenvolupament d’estudis i assajos clínics..

Aconsegueix des del seu lloc de Cap de Secció, al Setembre de 2006 un ampli reconeixement en investigació clínica entre la comunitat científica. És ponent habitual en taules rodones, simposis, jornades i participant i dissenyadora d’assajos clínics controlats i investigació en projectes nacionals i europeus (7 programes marc) competitius. Col·laboradora habitual en revistes de l’especialitat i membre del consell de redacció de diverses d’elles.

L’any 2010 assoleix una fita en la seua trajectòria professional i juntament amb un magnífic grup de persones aprofundeixen en la investigació de la  Malaltia Inflamatòria intestinal aconseguint l’acreditació científica del mateix. Després de dirigir diverses beques competitives de l’institut de Salut Carles III, el seu grup és acreditat com a grup de nova creació per l’Institut d’investigació Sanitària – Hospital La Fe.

Els estudis sobre estrès oxidatiu i funció mitocondrial en Malaltia de Crohn són publicats, difosos i premiats i són l’inici de l’aprofundiment en aspectes etiopatogénics d’esta malaltia i possibles implicacions terapèutiques. En l’actualitat, Pilar Nos Mateu és la investigadora principal d’un estudi liderat a nivell multicéntric en el que participen 24 hospitals espanyols sobre l’impacte terapèutic en la prevenció de la recurrència postquirúrgica en la Malaltia de Crohn.

Pilar, sempre ha tingut un important perfil docent. Va ser tutora de residents d’aparell Digestiu entre 2001-2005. Membre de la Comissió de Medicina Basada en l’evidència des de la seua fundació i membre de la Comissió per a la qualitat en la Docència en l’hospital la Fe. Professora de tallers de lectura crítica (xarxa CASP). Experta en salut electrònica i web màster de la pàgina del grup espanyol de treball en Crohn i Colitis fins al 2009. Actual responsable de la web de l’associació Espanyola de Gastroenterologia (de la que és vicepresidenta). També ha participat com a professora en diverses edicions dels cursos de l’escola Valenciana d’estudis en Salut i actualment és professora col·laboradora de la Facultat de Medicina (Departament de Fisiologia, on dirigeix una tesi doctoral en genòmica) i de la Universitat Politècnica de València (professora del màster en Biotecnologia). Ha participat com a professora de totes les edicions dels cursos per a residents del Grup Espanyol de treball en Crohn i Colitis (GETECCU) del que és membre des de la seua Fundació i en el que ha ocupat diversos càrrecs en la junta directiva.

Durant estos anys de trajectòria professional ha participat amb més de dues-centes comunicacions en Congressos Nacionals. Més de cinquanta comunicacions en Congressos Internacionals. Mes de cent publicacions en revistes nacionals i mes de 30 en revistes internacionals. Seixanta-tres de les publicacions que tenen estan indexades en Medline (Pubmed). Ha presentat més de cent ponències en taules redones i reunions nacionals i internacionals i ha publicat més de vint capítols de llibres sent editora/Coordinadora de diversos d’ells.

Ha rebut diverses beques nacionals i internacionals) i diversos premis en distintes edicions de la SVPD (Societat Valenciana de Patologia Digestiva i Associació Espanyola de Gastroenterologia). És membre des de la seua Fundació del Grup Espanyol de Treball en Malaltia de Crohn i  Colitis Ulcerosa (GETECCU). Actualment vicepresidenta de la AEG i vicepresidenta de la Societat Valenciana de Patologia Digestiva. Membre de l’ECCO (European Crohn’s and Colitis Organization).

La seua labor d’investigació clínica i bàsica la completa amb els seus estudis en Gestió sanitària, és màster en Salut Publica (UNED, ESADE). Després de ser cap de Secció des de Setembre de 2006 fins a 2011 de la Unitat de Gastroenterologia del Servei de Medicina Digestiva de l’hospital La Fe de València, actualment és Cap del Servei de Medicina Digestiva des de 2011.

És anomenada directora d’àrea de Malalties Digestives el passat mes de Maig.

És la primera dona en el país que és Cap de Servei de Medicina Digestiu.