Sebastià Gombau Drago.

7 juliol 2018 | Alè Vinarossenc 2018

TIAN GOMBAU DRAGO, Vinaròs 1964

Tianet va començar a descobrir el món a La Ravaleta. Al bancalet de la porta de sa casa hi havia una pedra blanca. Era la senyal inequívoca de que allí es venia calç, ofici familiar que va conèixer pel seu pare Juanito el calçiner “Cabrereta”. El mercat municipal, on sa mare Bienvenida “La Flara” venia peix, també va ser un espai freqüentat per aquell xiquet que segons diuen, no parava mai quiet.

De xicotet no parava mai quiet i pel que sembla, de gran tampoc.

Va passar la seua adolescència treballant a la fàbrica de mobles MGP. Allí va viure a finals dels 70 i principis dels 80  l’efervescència d’un poble que sortia de la llarga nit de la dictadura buscant la llum. El seu interès per la cultura el va dur a formar part del grup local Nou Teatre-Estudi on va fer les primeres passes damunt l’escenari. El cuquet del teatre li va entrar al local que el grup tenia al carrer de Santa Rita, i ja se sap, “Santa Rita, Santa Rita, lo que se da ya no se quita”. Els companys i companyes del grup li van donar i transmetre el que ha estat la seua passió vital, el teatre.

Un bon dia va dir-los als seus pares que volia ser actor, actor professional. Lo calçiner i la peixatera van pensar que era una dèria de “jovenelo” i que ja se li passaria. No va ser així. Als 20 anys va fer la maleta per marxar a Catalunya. Primer va estudiar al Centre Municipal de Teatre de Granollers i després a l’Institut del Teatre de Barcelona. L’any 88, acabats els estudis, es va instal·lar a Castelló de la Plana per treballar amb Xarxa Teatre. És en aquesta ciutat, on l’any 92 assumeix la direcció de l’Aula de Teatre de la Universitat Jaume I i crea la seua companyia El Teatre de l’Home Dibuixat.

En els darrers 25 anys, i des de l’Home Dibuixat, ha desenvolupat la seua professió amb espectacles destinats a xiquets, joves i adults. De la primera època destaquen els muntatges “Els polls dels actors”, “Puja’t al carro” i “Mono Sapiens”, espectacles que el porten per primera vegada a l’Amèrica Llatina.

L’any 2007 va donar un cop de timó al registre teatral pel que navegava i va entrar en les aigües del teatre d’objectes amb “Pedra a pedra”. Un muntatge que ha marcat un abans i un després en la seua trajectòria. Amb més de 12 premis nacionals i internacionals, 1.600 funcions, 47 països visitats des de Xile a Indonèsia i des Sibèria a l’Illa de la Reunió, l’ha interpretat en 10 idiomes.

El 2015 va estrenar “Screen Man” on barreja audio-visuals, objectes i actor. Un muntatge que està novament passejant pel món i ha tingut molta acceptació al continent asiàtic.

Més de 3.000 representacions avalen la trajectòria d’aquesta xicoteta companyia de la que és l’alma mater.

A dia d’avui es troba immers en la creació del nou espectacle “Sabates noves” que es basa en el dia de Santa Catalina. En les sabates noves d’un xiquet, la caixa de cartró buida i el pastisset, ha trobat amb el dramaturg i director Jordi Palet i Puig, uns objectes que, sortint d’una tradició local tant nostra, passaran a ser universals per a parlar del creixement i la descoberta de la vida en un poble mediterrani.

Tianet volia ser treballador. Va començar a una fàbrica de mobles i ha acabat treballant per tot el món. Ell sempre diu, citant al seu estimat amic Antoni Fabregat, que és un treballador de l’escenari.