Conferència d’Adolf Sanmartín

febrer 22, 2018 7:30 pm

El comerç del vi al port de Vinaròs durant el segle XIX

La conferència d’Adolf Sanmartín vol donar llum a un dels principals esdeveniments socials i econòmics que van tindre lloc a Vinaròs durant el segle XIX des d’un punt de vista agrícola i també comercial.

Respecte a l’òptica agrícola, Sanmartín explicarà com bona part dels recursos al segle XIX passaren a concentrar-se en la vinya en qualitat de cultiu amb més expectatives de guany (abandonant-se altres menys rendibles), traduint-se això al terme de Vinaròs, en un increment de la seua superfície cultivada.

La transformació de terrenys encara erms mitjançant el seu desbrossament manual i la confecció paral·lela de bancals esglaonats i estrets amb màrges de pedra en sec, constituirà sense cap dubte, l’episodi més èpic d’aquest procés de colonització agrícola.

Pel que fa a la part comercial d’aquest procés, es centrarà en l’anàlisi de l’evolució de les sortides de vi pel port de Vinaròs al llarg de la segona meitat del segle XIX i principis del XX; tant en la seua vessant relativa al comerç d’exportació com al de navegació entre ports espanyols.

Adolf Sanmartín és llicenciat en Geografia i Història per la Universitat Central de Barcelona i Doctor en Història Contemporània per la Universitat de València. A més, és Alcalde del Ajuntament de Cervera del Maestrat i des de maig de 2016 Director Territorial de Presidència en la província de Castelló