“Els cants de les plantes”

octubre 8, 2019 8:00 pm

Presentació del llibre: Els cants de les plantes. De música, bones herbes i cistelleria

A càrrec del Taller de Memòria Oral del Museu de la Pauma

Aquest llibre reuneix una selecció de cants dedicats a 88 espècies de plantes que campen pel nostre país. Escrits en versos adaptables a diversos gèneres de cançó popular, han estat elaborats pel Taller de Cant Popular del Museu de la Pauma a Mas de Barberans.

Volem cantar a les flors

i a les plantes de la terra.

Són un tresor que tenim

entre la mar i la serra.

Cada planta apareix identificada amb una fotografia en color, el seu nom popular, el nom científic i una selecció de cobles inspirades en les seues propietats màgiques o remeieres, que en diversos casos reflecteixen també el treball de cistelleria.

S’hi inclou un enllaç per poder escoltar com sonen alguns d’aquests versos, interpretats a ritme de jota i cants de treball pels mateixos autors.

EL TALLER DE CANT POPULAR DEL MUSEU DE LA PAUMA

Va ser creat l’any 2011 per recuperar la tradició dels versos cantats a la Festa de Sant Antoni de Mas de Barberans. Des d’aleshores, el taller ha potenciat la relació entre la cançó popular, la cultura rural i el territori. Les sessions, sempre obertes a tothom, han reunit desenes de persones amants de la cançó improvisada i de l’entorn paisatgístic de Mas de Barberans. Els cants de les plantes compta amb la coordinació del músic Arturo Gaya, de l’especialista en botànica Salvador Cardero i del filòleg Joan Maria Romaní.